Galejar

Unaiuna/Dansa

Segar, espigolar, exsecallar, tondre, esterrossar, emblanquinar, munyir, ventar o batre són verbs que ens reme­ten a feines de les quals moltes vegades tot just en sabem el nom. Feines que no formen part del nostre temps, del nostre sistema de coneixement i de creences. Feines d’un món perdut, del qual no en sabem desxifrar les coordenades i que no va conèixer ni la mecanització ni els rellotges.

Antigament, a Mallorca, com a moltes altres parts del món, cada feina agrícola tenia la seva tonada que podia ser cantada individualment o col·lectivament. Cantar formava part intrínseca del treball. Cantar fent feina i fer feina cantant, eren una mateixa activitat social. I tothom cantava, sense distinció d’edat o gènere. 

Galejar significa fer gala d’alguna cosa, d’alguna habilitat o destresa. Però a Mallorca també té un altre significat. És la manera genuïna de cadascú d’ornar o embellir un cant. Galejar ens remet a aquest tipus de cantar, únic i intransferible. Una manera de fer personal que ens explica alguna cosa de la mateixa identitat.

Galejar

Galejar. Cia. Unaiuna Galejar. Cia. Unaiuna

Una peça carregada de sensibilitat i quotidianeïtat.

Recomana.cat

Fitxa artística

Direcció: Xavier Martínez

Coreografia: UnaiUna (Laura Lliteras i Marina Fullana)

Dramatúrgia: Joan Tomàs Martínez

Direcció Musical: Rosa Serra Torrens

Espai sonor: Xavier Martínez i Rosa Serra Torrens

Intèrprets: Marina Fullana, Rosa Serra Torrens,  Laura Lliteras, Gypsy Nel.lo

Disseny d’il·luminació:  Juanrro Campos i Joan Fullana

Disseny espai: David Corral

Disseny vestuari: Pau Aulí

Fotografia: Alberto Vera i Carles Decors

Producció executiva: Raül Perales

Distribució: Magrana

Producció: Unaiuna