Ocaña, Reina de Las Ramblas

Ocaña va ser un artista autènticament inclassificable. Va irrompre com a performer dècades abans que ningú de nosaltres sabés què volia dir fer una performance. A través de les seves intervencions artístiques, el pintor naïf va esdevenir un activista pioner dels drets LGTBI molt abans que entenguéssim el significat d’aquestes sigles. Ocaña, el precursor de tota una manera de viure i d’entendre el món, torna a Barcelona per explicar de nou la seva història.

A “Ocaña, Reina de Les Ramblas”, les paraules en primera persona d’aquest artista majúscul es combinen amb la interpretació de clàssics com Tatuaje, Ojos verdes, Y sin embargo te quiero o La niña de fuego. El dramaturg Marc Rosich, coneixedor profund de la figura d’Ocaña, ha confegit una dramatúrgia exquisida i punyent, la versió alemanya de la qual es va estrenar, amb èxit aclaparador de crítica i de públic, la temporada passada a Berlín. Per a la versió que estrenarem a Catalunya, Rosich dirigeix Joan Vázquez, primera espasa del teatre musical del nostre país, en aquest homenatge a la indiscutible reina de Les Rambles. Tots ells ens portaran en un viatge a aquella Barcelona de finals dels setanta i principis dels vuitanta, una ciutat que mirava amb irreverència cap al futur i que lluitava per la justícia i la llibertat per a tothom. Perquè Ocaña era, al cap i a la fi, la personificació d’aquesta Barcelona.

Joan Vázquez està com un peix a l’aigua. Viu i es desviu pel personatge, en una mímesi absoluta. Es vesteix i es transvesteix amb elegància, i narra i interpreta les vicissituds de l’artista amb una gràcia i desimboltura que sedueix, hipnotitza i enamora.

El Núvol

El mite d’Ocaña continua ben viu, com ens demostra Joan Vázquez, que es troba en el seu millor moment artístic, en aquest homenatge musical orquestrat per Marc Rosich i amb les partitures de Marc Sambola.

La Vanguàrdia

El carisma de Vázquez manté el públic atrapat des del primer moment, i genera riures i moments de veritable pell de gallina.

Recomana.cat

Fitxa artística

Direcció d’escena i textos: Marc Rosich
Direcció musical i arranjaments: Marc Sambola
Actor cantant: Joan Vázquez
Guitarra: Marc Sambola
Vestuari: Joana Martí
Il·luminació: Sylvia Kuchinow
Caracterització: Txus González
Moviment: Roberto G. Alonso
Fotografia: Isaías Fanlo
Comunicació: Neus Purtí
Producció executiva: Raül Perales
Direcció OBNC: Dietrich Grosse
Distribució: Magrana
Durada: 60 min
Idioma: castellà
Una producció d’OBNC (Òpera de Butxaca i Nova Creació), en cooperació amb la Neuköllner Oper Berlin.
Amb el suport del Departament de Cultura de la Generalitat, INAEM –Ministerio de Cultura i l’Institut de Cultura de Barcelona.