Una niña es una cosa a medio formar

Dolores/Teatre

Des que va néixer, a través de la seva infància i adolescència, una nena intenta donar forma a la seva identitat en el món violent que l’envolta. Un relat palpitant que durà a la seva protagonista, cos sense nom, a viure la seva pròpia sexualitat com una eina d’autodestrucció desdibuixant els límits entre el cos, el plaer i el dolor. Un llenguatge experimental que proposa un acostament innovador al text dramàtic des d’una escena despullada i ferotge.

Una peça basada en la novel·la homònima d’Eimear McBride A Girl is a Half-formed Thing, reconeguda amb prestigiosos premis, incloent el Baileys Women’s Prize for Fiction i recentment publicada a Espanya per l’editorial Impedimenta.


Aquesta versió teatral, traduïda per primera vegada al castellà, va ser estrenada el 2019 al Museo de Arte Contemporáneo Rufino Tamayo de la Ciutat de Mèxic i nominada com a Millor monòleg per l’Asociación de Críticos y Periodistas de Teatro de México. Va ser presentada a la Beckett el maig de 2021 dins del cicle #jotambé. Violències de gènere i estructures de poder.


Aquest espectacle forma part del cicle La família (o la família?), una proposta per reflexionar sobre el concepte de família des de diferents perspectives: els imaginaris, les relacions, les vulnerabilitats, les estructures socials, el món laboral, els sentits, les emocions…

“Una proposta intensa que descriu les trobades sexuals amb cruesa i la vida familiar amb sentiments contradictoris a què no els falta una bona dosi d’humor negre”

Francesca Gargallo Celentani, La Jornada

“Mostra en carn viva la ruptura, la repetició, la gramàtica accidentada i la manca d’aire de la novel·la. Si bé esquinçadores, tant la novel·la com l’adaptació mexicana són necessàries al context actual”.

Carolina Ulloa, Punto de partida

“Pia Laborde desplega un extenuant, però eficaç treball per aconseguir un fraseig precís dins del vertigen a què l’obliga el text que és verbalitzat sense extraviar el sentit de les frases i fer dúctil el trànsit cap al públic de les imatges resultants.”

Jaime Rosales, eNescena

Fitxa artística

Autora
Eimear McBride

Adaptació
Annie Ryan

Traducció
Ariadna Toledano Kolteniuk y Pia Laborde-Noguez

Direcció
Juan Miranda

Intèrpret
Pia Laborde-Noguez

Espai escènic
Manuela de Laborde

Il·luminació
Elisabet Cáteles i Negre

Espai sonor
Camila Fuchs (Camila de Laborde y Daniel Hermann-Collinni)

Fotografia
Urte Janus

Fotografia d’escena
Daniel Laborde y Einar Lemus

Assistent d’il·luminació
Emilio Carrera Quiroga

Ajudant de direcció
Montserrat Cattaneo

Distribució
Magrana Escena

Una producció de Dolores